"YA ALLAH, bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuha-Mu, kecantikan ialah kecantikan-Mu, keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah berkat waktu dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh. Amin."

Giveaway Buku Percuma sempena ulangtahun kelahiran yang pertama MUHAMMAD HASSAN

Boleh klik banner untuk turut serta.
Hadiah untuk 10 penyertaan terawal.

Hassan Al-Banna

Wirid al-Ma'thurat (wirid dan doa Rasulullah S.A.W) disusun oleh Hassan Al-Banna. Beliau merupakan seorang pendakwah yang mengorbankan harta dan nyawanya untuk menegakkan kedaulatan Islam. Beliau adalah pengasas gerakan Ikhwanul Muslimin.

Pada usia 12 tahun, beliau telah menghafal Al-Quran. Beliau menyertai kumpulan Latihan Akhlak dan Jemaah al-Akhlaqi di madrasahnya. Beliau juga sering menghadiri majlis-majlis zikir pimpinan al-Ikhwan al-Hasafiyyah. Pada usia 23 tahun, beliau menubuhkan gerakan Ikhwanul Muslimin di bandar Ismailiyyah dan dalam masa yang sama sedang bertugas sebagai seorang guru pada Mac 1928.

Hasil kegigihan beliau, gerakan dakwah beliau mendapat sambutan di Mesir dan di setiap pelusuk negara-negara Islam. Bimbang dengan pengaruhnya yang semakin kuat, Hassan al-Banna ditembak mati oelh seorang pembunuh upahan lalu menghembuskan nafas terakhir pada 12 Februari 1949.

Tok Janggut

Selain itu, nama sebenar Tok Janggut adalah Muhammad Hassan. Beliau adalah pahlawan Islam yang berasal dari Tanah Melayu. Beliau digelar Tok Janggut kerana memiliki janggut yang panjang.

Di atas adalah sebab kenapa nama Muhammad Hassan dipilih oleh penganjur untuk puteranya ini. Secara tak langsung, dapat jugak pengetahuan yang baru. Bersempena ulangtahun yang Muhammad Hassan, penganjur ingin kongsikan buku yang sangat bermanfaat ini kepada 10 orang terawal yang menyertainya.

Ucapan Ina untuk Muhammad Hassan, semoga membesar dengan sehat, menjadi anak yang soleh, bijaksana, pemimpin yang adil dan pejuang Islam yang hebat. Itu jugalah harapan Ina untuk semua anak-anak Islam lebih2 lagi untuk anak Ina juga.

1 comment:

iryani ahmad said...

Alhamdulillah. ameen. terima kasih doakan Hassan. Semoga doa acikLina dimakbulkan Allah. Mohon berikan nama penuh, alamat dan no telefon pada email saya.pn.iryani@gmail.com