"YA ALLAH, bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuha-Mu, kecantikan ialah kecantikan-Mu, keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah berkat waktu dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh. Amin."

Dilemaku Bersama Blog Giveaway


Blog GA memang menarik untuk disertai kan? Lebih menarik jika hadiahnya lumayan. Diantara sebab kenapa Ina suka sertai blog GA ialah :-

Ina suka dapat hadiah – tak kisahlah apa pun hadiah as long as ianya bermanfaat memang Ina suka. Tambahan pulak dengan sedikit usaha kita – terasa diri termotivasi.

Teruja – Hari-hari review blog untuk tgk kalau2 ada blog yang publish result and cepat2 klik nak tgk diri tersenarai ke tak..hehehe

Suka Peti Pos ada isi -  Ina suka bila posmen singgah umah. Kalau barang yang dibeli sampai pun Ina teruja, inikan pulak barang free-lebih2 excited. – Ina ni bil sampai pun seronok..hahaha

Tapikan…Yang tak berapa syoknya bila nak join blog giveaway ni ialah apabila ianya melibatkan fb / sponsor yang berjela2. Lomah semangat den.

Honestly most of blog GA Ina join dari pejabat – dan malangnya di pejabat FB telah diharomkan. =) FYI office Ina ni staffnya cuma 4 orang, ina sorang je pompuan. Ofice plak jauh dari kawasan pentadbiran – tempat jin bertendang =) Orang lain kalo ngantuk mengadap kerja mungkin boleh jalan2/sembang2/gosip2/minum2 dengan officemate Ina ni tak boleh nak buat suma tu jadi nya kalo penat/ngantuk ngan kerja Ina releasekan minda dengan aktiviti jalan2 di alam maya. Tu yang sempat berGA dan kadang2 tershopping =)Itu jer yang boleh Ina buat.

So berbalik pada isu senarai spnsor dan FB tadi tu, kalo syarat wajibnya melibatkan Like FB & FP sponsor memang jarang ler Ina berpeluang join. Kadang2 Ina join dari rumah. Ina pakai celcom broadband yg ikut mood tahap kelajuannya. Nak klik satu2 untuk like sponsor agak makan masa. Kekadang dekat setengah jam hanya untuk 1 GA. Dan kadang2 bila bukak eh..rupanya dah klik sponsor tersebut untuk another blog GA yang dah join. Sangat murah rezeki pihak sponsor tu sbb byk blog yg di sponsornya.

Tapi yang best dan baiknya dan buatkan Ina berusaha gak layan celcom broadband untuk blog GA yang ada sponsor berjela2 ni ialah kebarangkalian untuk kita menang salah satu hadiahnya adalah tinggi. Kadang2 hadiahnya sampai untuk 15 orang pemenang by random.org / lucky draw. Mesti ada peluang untuk menang..kan?

Dan lagi satu dilema ni – bila review, owner GA adalah student. Dilema betul Ina nak join. Kalau pasti hadiahnya itu sponsor by their parents/somebody oklah. Tapi kalo itu dari duit poket yg diberikan untuk mereka belanja kearah pelajaran sahaja..adus..dilema gak.

If student yang ada side business buat GA, Ina tak rasa bersalah sangat malah akan dengan senang hatinya menyokong sebab GA ni juga adalah salah satu medium promosi. Ada juga student yang mungkin kejar BE…ntahlah sebab Ina pun tak berapa paham BE ni. Student zaman sekarang super duper advance IT knowledgenya.

At last, student2 pun Ina join/support jugakler dengan berfikiran positif yang mereka ini berblog dan buat GA dengan pengetahuan/kebenaran ibubapa ataupun mereka ada certain target yang akan menjadikan mereka individu yang bermanfaat. (kalau nak join, join jelah kan. Toksah pk byk2. kalo pk byk2 tak payah join)-sblm ayat tu Ina dapat-Ina bg dulu untuk diri sendiri =)

Suka lawat blog2 otai yang menang berpuluh GA/month. Bilalah nak menuntut ilmu ni, sudikah mereka memberi tunjuk ajar rahsia mereka? hehehe

Ini cumalah entry perkongsian-sekadar berkongsi apa yang terdetik di fikiran. Jika ada sebarang pandangan/penambahan boleh lah sama2 kongsi.

p/s – Adakah Ina jer yg byk pk perkara2 yg tak perlu dipk-kan.

2 comments:

Anonymous said...

owh sama la...terjebak sampai sanggup buat another blog untuk join GA tapiiiiiiiiiiiiiiii yang tidak melibatkan fb sahaja...kalau yg guna fb memang tak la kan?guna berukband kat umah lagi lambat nak buka fb..nyampah..huhuhu
et

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com