"YA ALLAH, bahawasanya waktu dhuha itu waktu dhuha-Mu, kecantikan ialah kecantikan-Mu, keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar permudahkanlah, jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah berkat waktu dhuha-Mu keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan-Mu dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh. Amin."

Drama RTM TV 2 - Makbul (Doa Senjata Mukmin)

Aku suka nonton citer ni. Suami pun suka. Fakhruddin pun suka..nak plak tang lagu Amin...Amin...Amin...Siap goyang2 badan macam beratib jer..


Citer ni banyak menyedarkan kita tentang kebaikan doa, kepentingan doa, adab, hubungan sesama mukmin, pendek kata memang segala sudut ada pengajaran untuk kehidupan kita seharian.
Memang aku tak agak-agak nak bagi full marks. Selain skrip dan lokasi yang menarik. Pelakon2nya pun hebat2. Macam tak berlakon jer. Setiap watak tu macam real jer...dan muka pun memang muka macam orang kampung biasa2 jer. Aku yang memang orang kampung ni rase citer ni dekat jer kat hati. Habis aku promo member opis suh tengok.


Bukan pe..citer ni banyak pengajaran dan sesuai utk ditonton seisi kluarga..daripada nonton citer2 tahyul, citer hiburan nyanyi2, joget2 yang hanya beri kepuasan jiwa dunia sementara nih...chewah, sekali sekala kita penuhkan tuntunan rohani kita untuk hiburan2 yang macam ni.
Drama macam ni, kalo 200 episod pun takper...ada gak pengisiannya. kalo drama indon 300 episod tu..scene terkejut jeng jeng jeng  jer dah makan 100 episod. hahahaha


Tahniah kepada Penerbit, Pengarah, Pelakon2 dan semua yang menjayakan drama ni juga RTM yang menyiarkannya.Lagu tema pun terbaik...


p/s - suka watak Bol.

No comments: